Előadói felkészítés

Azért, hogy maximálisan átadhasd az üzeneted, miközben te is jól érzed magad a színpadon.

 

Mert az üzenetet megálmodni és azt átadni két különböző dolog. Hátrányos előadásmóddal a közönségedet is megfosztod valami jótól: az értéktől, amit átadhatnál nekik.

 

Nem szükséges egy piros kerek szőnyegen állva beszélned a gyerekkorodról, az életedre hatással lévő örök igazságról. Elég mindösszesen az, hogy tiniként fel kellett szólalnod egy 32 fős osztály előtt…

Mindannyian fel tudunk idézni néhány kellemetlen emléket… Természetesen még én is.

 

 

Ismerős az érzés?

  • Felkértek egy értékesítési prezentációra? Ez aztán a valami.
    Én is így kezdtem, pont így. De ahogy közeledett a kitűzött időpont, konkrétan halálfélelmem volt, előtte egy hétre bezártam magam a lakásba.
  • Amikor az ember üzleti sikereivel felhívja magára a figyelmet a cégnél, meg kell mutatnia a vezetőknek, hogy ki is Ő valójában. Ja, hogy angolul… Nem elég baj az nekem, hogy ki kell álljak…?
  • Igen, volt, hogy megszégyenültem, de nagyon. Egy 600 fős konferencián beestem a színpadra. Rémes volt…
    És utána el is kellett mondjam az előadásomat. Ez esetben a kutyaharapás szőrével meg is gyógyított.

 

Szép kis felsorolás, ugye… ?
Mind saját élmény.

Az emberek többsége nem hiába nem szeret ELŐADNI.
A negatív emlékek úgy törnek fel bennük, mint egy kitörő vulkán.

 

 

A jó hír az, hogy meg lehet tanulni magabiztosan – sőt élvezettel előadni. Jómagam vagyok rá az élő példa. Emlékezetes megszólalásaiddal nem untatod a közönséged.

 

 

Sokan sokféle dolgot szeretnének átadni: amik inspirálnak, amik elgondolkodtatnak, amik szórakoztatóak, amik világokat forgatnak fel.
Azonban az üzenet még csak egy dolog. Azt át is kell tudni adni.

 

„Az emberek elfelejtik, amit mondasz, és elfelejtik, amit teszel. Az egyetlen dolog, amire emlékezni fognak az, hogy milyen érzéseket váltottál ki belőlük.”
Maya Angelou

 

 

Habár a célod, hogy a hallgatóság fejébe verj egy rendkívüli furcsa dolgot: EGY GONDOLATMAGOT; Ők mégis arra emlékeznek igazán, hogy akkor ott épp milyen élményeket, érzéseket hívtál elő belőlük.

Égető szükséged van tehát olyan támogatóra, aki segít egyes ismeretek által hatásossá válni.

Azért, hogy képes legyél átadni az üzeneted bárkinek, bármikor, bárhol.
Azért, hogy tudd, hogyan kezeld a közönséget és hogyan élj velük együtt.

Sikeresen előadni azt jelenti, hogy egyidejűleg képes vagy többféle kompetenciát azonos pillanatban jól használni és megmutatni. Ha megtanultál gyerekként beszélni, akkor meg tudsz tanulni felnőttként is hatásosan beszélni.

Én hiszek benned.

 

Én a TED-X színpadán

 

Ismerem a benned feljövő bizonytalanságokat, kétségeket és a félelmeket.

Imádom, amikor valaki kétségbe esve felkeres, hangjában ott a halálfélelemmel vetekedő félsz,

…mert színpadra kell állnia
…mert még sosem tette
…és főleg mert hét percet kapott arra, hogy egy öt éves kutatást bemutasson
…azt sem tudja, hogy kezdje
…mit mondjon, mit viseljen

 

Ő erre nem is képes, inkább lemondja a felkérést…ehelyett élete egyik legnehezebbnek vélt hét percével a háta mögött, elcsukló hangon felhív és azt mondja: „KÖSZÖNÖM”

 

„Köszönöm, hogy hittél bennem! Köszönöm, hogy elkísértél az úton! Köszönöm, hogy nem hagytál elveszni menet közben! És köszönöm, hogy a segítségeddel egy másik, egy gazdagabb személyiség jött le a színpadról, mert értékes tapasztalattal lettem gazdagabb, legyőztem magam és mert sikert arattam!

Köszönöm!”

 

 

De hogyan jutottam el ÉN a nyilvános beszédekig? – Ott kezdődött, hogy „Kertész Gyerek” lettem (Kertész Zsuzsa tanítványa)

Én már öntudatos kislány voltam, amikor a Magyar Televízió 1-es csatornáján Kertész Zsuzsa, Endrei Judit és Lőrincz Gabriella tökéletes, műsorok közötti átkötései színezték a királyi televízió unalmas műsorait.

Az egyikük a tanítómesteremmé vált és mai napig hálával telt szívvel gondolok rá. A kilencvenes évek végén, amikor már túl voltam egy televíziós újságíró képzésen és számos beszédtechnika órán, sőt már a Debrecen Televízió hírszerkesztője voltam, amikor is egy hirtelen ötlettől vezérelve betelefonáltam a Magyar Televízió székházába.

 

„Jó napot kívánok, Kocsis Zsuzsa vagyok. Kertész Zsuzsa bemondónővel szeretnék beszélni!” És kapcsolták nekem…

 

Azt hittem, hogy elájulok, a torkomban dobogott a szívem. Majd a maga csodálatos, csengő-bongó hangján megszólalt: „Kertész Zsuzsa vagyok, tessék…”

Én meg elmondtam, hogy kivagyok és hogy tőle szeretnék tanulni. Ő meg azt mondta, hogy akkor ahhoz személyesen kell találkoznunk…

Így lettem én is „Kertész Gyerek”, mert köztudott, hogy Zsuzsa így hívja a tanítványait.

 

Megállíthatatlanul elindultam a nyilvános beszéd és a nyilvános szereplések útján.

Azóta a sok egyéb 15 – 2000 fős hallgatóság előtt megtartott előadás mellett álltam TEDx színpadon szülés/születés témában és a Toastmaster International Competent Communicator címét is megkaptam.

 

 

 

 

 

Az elmúlt két évben már kamasz gyerekek előadói felkészítésével is foglalkozom, mert nyaranta két alkalommal Retorikai Edzőtábort tartunk fiataloknak.

Öt teljes napon át az adott téma egy-egy szakértője segítségével készül a csapat.

A gyerekek megtanulnak beszédet írni, mindmap-et – elmetérképet – használni a folyamatok segítéséhez, történetet mesélni, lámpalázat kezelni.

 

Belekukkantanak a beszédtechnika rejtelmeibe, majd a hatodik napon színpadra állva előadást tartanak és könnyeket csalnak a szüleik és a felkészítőik szemébe.

Csodálatos és felemelő élmény, hálás vagyok, hogy évről évre a részese lehetek.

 

 

Egy előadói felkészítés számomra pont olyan érzés, mintha a „saját gyermekemet” a versmondó versenyére készíteném fel és én is pont úgy izgulok az előadás alatt is, mint egy szülő.

 

 

Legyen szó bármilyen előadásról, még ha számomra szélsőséges is a téma, mint például falfestékek, vakolatok, allergia, hozzátáplálás, életút bemutatása, üzleti prezentáció, egy nemzetközi kutatási eredmény bemutatása és még sorolhatnám, én csak annyit teszek, hogy a hallgatóság fülén keresztül hallva és érzelmein keresztül érezve készítem fel az előadót az átütő siker érdekében.

 

A közönségednek szenvedélyes, belső hittel előadó beszélőre van szüksége. Segítek azzá válni. Ha van egy gondolatod, amivel másokat inspirálnál, miért tartanád magadban? Lehetek a hallgatóságod? Akkor vedd fel velem a kapcsolatot.